Wat houdt een burn-out in?
Er wordt gesproken over burn-out wanneer men overbelast is door langdurige blootstelling aan chronische stress. Een burn-out is hierom een ernstig stressgerelateerde aandoening. Vaak zien wij dit voorbij komen door psychosociale arbeidsbelasting. Dit is wanneer er op de werkvloer een te hoge werkdruk ligt. Ook kan hierbij sprake zijn van voorbeelden als agressie, geweld, seksuele intimidatie en pesten.
Een vertrouwenspersoon kan dienen als belangrijke steunfiguur in dit soort situaties. Als jij als medewerker worstelt met werkgerelateerde problemen, zoals burn-out, kan een
klachtenfunctionaris jou hierbij helpen. Hoe zij dit echter doen gaan wij jou stap-voor-stap uitleggen in dit blog!
Wat zijn de symptomen van een overbelastheidsklachten?
Belangrijk om een burn-out op te lossen met behulp van een vertrouwenspersoon, is het doen herkennen van de situatie. Hieronder zijn de grootste kenmernen van deze ernstige stressgerelateerde aandoening beschreven:
- Fysieke uitputting: Ervaren van extreme vermoeidheid die niet verdwijnt na rust of vakantie. Daarbij voel je lichamelijke klachten als hoofdpijn, spierpijn, maagprobleem en een verzwakt immuunsysteem.
- Emotionele uitputting: Gevoelens van leegte, frustratie of wanhoop kunnen voorkomen. Ook is het lastig om emoties te reguleren. Hierdoor ben je sneller geïrriteerd, boos of verdrietig.
- Mentale uitputting: Het hebben van concentratieproblemen is een groot kenmerk. Daarbij kun je last hebben van geheugenverlies.
- Negatieve gevoelens: Werk, collega’s of persoonlijke relaties wekken nare gevoelens op. Gedachten van onverschilligheid en afstandelijkheid vullen het hoofd. Ook leef je meer op een ‘’automatische piloot’’.
- Verminderde prestaties: Je voelt je ineffectief en hebt moeite om dagelijkse taken uit te voeren. Hierdoor wordt ook de motivatie verminderd.
Wat doet een vertrouwenspersoon bij burn-out klachten?
Een vertrouwenspersoon kan een waardevolle rol spelen bij het ondersteunen van iemand met burn-out klachten. Hoewel een vertrouwenspersoon meestal niet de eerste behandelaar is, kan dit steunfiguur op verschillende manieren bijdragen:
- Luisterend oor bieden: Een vertrouwenspersoon biedt een veilige en vertrouwelijke omgeving waarin de persoon zijn of haar zorgen en gevoelens kan delen. Dit kan helpen om stress en emoties beter te verwerken.
- Signaleren van problemen: De vertrouwenspersoon kan helpen bij het identificeren van factoren die bijdragen aan de burn-out, zoals werkdruk, conflicten of een onbalans tussen werk en privé. Dit bewustzijn kan een eerste stap zijn naar herstel.
- Advies geven: Denk aan advies over het nemen van rust, in gesprek gaan met leidinggevende, maar ook het inschakelen van professionele hulp.
- Begeleiden in communicatie: Een vertrouwenspersoon kan de werknemer begeleiden bij gesprekken met leidinggevenden, HR of collega’s. Dit gebeurt vooral als er spanningen of conflicten zijn. Ze kunnen helpen om zaken op een constructieve manier bespreekbaar te maken.
- Preventieve rol: Naast hulp bij acute klachten, kan een vertrouwenspersoon bijdragen aan preventie door bewustwording te creëren over stress en burn-out en het bevorderen van een gezonde werkcultuur.
Verschil intern/ extern vertrouwenspersoon bij burn-out
Bij overbelastheidsklachten, zoals werkgerelateerde stress of burn-out, speelt de keuze tussen een interne en externe vertrouwenspersoon een belangrijke rol. Beide opties hebben unieke kenmerken die van invloed kunnen zijn op hoe een medewerker ondersteuning ervaart. Hieronder wordt het verschil tussen interne en externe vertrouwenspersonen toegelicht:
Interne vertrouwenspersoon bij burn-out
Een interne vertrouwenspersoon is iemand die al werkzaam is binnen de organisatie. Hierbij wordt een HR- of getrainde collega aangesteld om deze rol te vervullen. Wel is het belangrijk dat deze medewerker inzicht heeft in de dynamiek en cultuur van het bedrijf.
Voordelig aan een intern vertrouwenspersoon is de toegankelijkheid. Ook is het een belangrijk punt dat deze collega de ins- en outs van het bedrijf al goed kent. Dit kan helpen bij het bespreekbaar maken van bepaalde zorgen binnen de organisatie. Een niet onbelangrijk voordeel is het sneller kunnen schakelen. Gezien deze collega al aanwezig is in het bedrijf, maakt dit het gemakkelijker en sneller om aan de bel te trekken.
Wel is het goed om rekening te houden met de nadelen van een intern vertrouwenspersoon bij overbelastheidsklachten. Mogelijk kan jouw collega partijdig oordelen. Denk hierbij dat er gehandeld kan worden uit de voordelen voor het bedrijf. Daarnaast kan het makkelijker zijn om met een collega te praten, maar ook moeilijker.
Extern vertrouwenspersoon bij burn-out
Het inhuren van een vertrouwenspersoon van buitenaf werkt anders wanneer je iemand binnen het bedrijf aanstuurt. De organisatie kiest een vertrouwenspersoon uit en huurt deze vervolgens in. Deze deskundige opereert volledig buiten de interne structuur. Daarnaast is een extern vertrouwenspersoon ervaren in het omgaan met complexe en gevoelige zaken. Zo weten zij goed te handelen met burn-out, stress en grensoverschrijdend gedrag.
Voordelig aan het inschakelen van een vertrouwenspersoon van buitenaf is de volledige onafhankelijkheid. Er is geen verband tussen deze steunfiguur en collega’s. Hierdoor kan er volledig worden gesproken over jouw emoties en eventuele zorgen binnen het bedrijf. Niet onbelangrijk is ook de ervaring. Deze persoon beschikt over specifieke ervaring in het begeleiden van mensen met overbelastheidsklachten. Wanneer je behoefte hebt aan onbevooroordeeld advies is een extern vertrouwenspersoon de betere optie.
Extern vertrouwenspersoon inschakelen burn-out bij De Vertrouwensdienst
Bij De Vertrouwensdienst begrijpen wij dat iedere burn-out situatie uniek is. Met onze ervaren externe vertrouwenspersonen bieden wij medewerkers een veilige, onafhankelijke plek. Hier kunnen zorgen worden besproken. Daarnaast kunnen wij samen gaan kijken naar hulp bij uitdagingen als overbelasting en burn-out.
Wil jij weten hoe jij stress en burn-out kan tegengaan? Neem vandaag nog contact op met De Vertrouwensdienst. In samenwerking gaan wij jou op weg helpen aan een gezondere en productievere werkomgeving waar jij langdurig kan blijven werken.