Diversiteit en inclusie
Vergroot de kwaliteit en het succes van je organisatie met diversiteit en inclusie
- Onafhankelijke vertrouwenspersonen
- Training en advies op maat
- Breed inzetbaar in verschillende sectoren
Wat is diversiteit en inclusie en waarom is het belangrijk?
Diversiteit en inclusie zijn begrippen die steeds vaker voorbijkomen. Wat houden deze begrippen nu precies in en waarom is het belangrijk dat ook jouw organisatie hier mee aan de slag gaat?
Diversiteit staat voor de verschillen van mensen die in jouw organisatie werkzaam zijn, zoals verschillen in geslacht, leeftijd, taal, opleiding, expertise, etniciteit, gender identiteit of persoonlijkheid.
Inclusie gaat over de mate waarin verschillende mensen welkom zijn binnen de organisatie. Worden alle medewerkers gelijk, eerlijk en respectvol behandeld? Heeft iedereen dezelfde kansen en mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling en om bij te dragen aan het succes van de organisatie?
Diversiteit gaat dus over de verschillende eigenschappen van de medewerkers en inclusie gaat over het sociale gedrag hoe we met deze verschillen omgaan en gerespecteerd worden binnen de organisatie.
Waarom diversiteit en inclusie?
- Diversiteit en inclusie in je organisatie zorgt voor een betere kwaliteit van je product of dienst door meer inzichten en invalshoeken;
- Een diverse organisatie sluit aan op de hedendaagse diverse samenleving en zorgt voor een groter potentieel aan klanten;
- Als werkgever vergroot je aanzienlijk je kansen op kwalitatief personeel op een krappe arbeidsmarkt;
- Het is eerlijk, sociaal en rechtvaardig en zorgt voor een positief imago van je organisatie.
Hoe maak ik werk van diversiteit en inclusie?
Wil je als organisatie werk maken van diversiteit en inclusie dan ga je zo te werk:
Analiseer diversiteit
Maak een overzicht van de huidige verschillen binnen je team of organisatie waarbij jij een keuze maakt uit elementen als leeftijd, leeftijd, taal, opleiding, expertise, etniciteit, gender identiteit, persoonlijkheid of andere kenmerken die je zichtbaar wilt maken.
Onderzoek inclusie
Stel een vragenlijst op voor je medewerkers waarbij ze kunnen scoren op een schaal. Je kunt de vragen onderverdelen in verschillende categorieën zoals managen van verschillen, open voor diversiteit, ruimte voor inclusie, samenwerken, en open voor verandering.
Bepaal de normen en waarden
Bespreek in de organisatie wat voor jullie belangrijke normen en waarden zijn op het gebied van inclusie. Hoe willen jullie omgaan met verschillen? Wat willen jullie uitdragen als organisatie? Hoe willen jullie gezien worden? Je kunt de discussie aan de hand van stellingen laten plaatsvinden, eventueel eerst verdeeld in kleinere groepen.
Bepaal welke acties nodig zijn
Met de analyse van de huidige diversiteit en de uitkomsten van het onderzoek naar de huidige inclusie heb je je uitgangspositie in beeld. De uitkomsten van het bespreken van de normen en waarden binnen je organisatie is waar jullie samen naar toe willen. Het enige wat je nu nog rest is bepalen welke acties nodig zijn om deze doelen te bereiken.
Diversiteit en inclusie in de praktijk: 6 voorbeelden
1. Nieuwe ideeën vanuit alle invalshoeken
Iedereen wordt, ongeacht de functie, achtergrond of expertise binnen de organisatie gestimuleerd om nieuwe ideeën in te brengen. Naar nieuwe ideeën wordt serieus geluisterd en deze worden beoordeeld op basis van inhoud en mogelijkheden.
2. Respect en acceptatie van verschillen
We leren de verschillende gebruiken, rituelen, normen en waarden van elkaar kennen. We accepteren dat deze verschillen er zijn, respecteren deze en weten de verschillen in te zetten voor het succes van de organisatie.
3. Ruimte voor verschillen en individuele wensen
In de organisatie zijn we samen verantwoordelijk voor de uitvoering van het werk en de invulling van verlof. Hierbij wordt rekening gehouden met geloofsovertuiging, achtergrond, persoonlijke situatie en individuele wensen.
4. Toegankelijkheid voor iedereen
De gebouwen en voorzieningen van de organisatie zijn voor iedereen toegankelijk ongeacht leeftijd, geslacht, gender identiteit of fysieke beperking. Er is geen onderscheid in sanitaire voorzieningen op basis van geslacht of fysieke beperking.
5. Gelijke kansen en mogelijkheden
Iedereen met gelijkwaardig werk heeft een gelijkwaardige beloning. Er zijn voor iedereen gelijke kansen en mogelijkheden om zich binnen de organisatie te ontplooien en te ontwikkelen. Iedereen ontvangt waardering voor behaalde successen.
6. Werving en selectie op kwalificaties
Werving- en selectieprocedures vinden plaats zonder specifieke voorkeuren of uitsluitingen (leeftijd, geslacht of opleidingsniveau) te benoemen. Selectieprocedures worden blind uitgevoerd (zonder naam, foto, leeftijd of afkomst) en op basis van kwalificaties voor de functie.
Hulp nodig?
Wil je met jou organisatie ook werk maken van diversiteit in inclusie? Wij van De Vertrouwensdienst helpen je graag verder.
Wij maken een overzicht van de huidige diversiteit binnen jouw organisatie en met onze handige enquetetool maken we inzichtelijk hoe het op het moment met de inclusie is gesteld.
We gaan graag het gesprek aan in jouw organisatie om te bepalen waar jullie naar toe willen werken.
Tot slot maken we een concreet actieplan waar jullie binnen de organisatie mee aan de slag kunnen zodat ook jullie organisatie een diverse en inclusieve organisatie is waar medewerkers met plezier werken en waar gezamenlijk successen worden behaald.