Logo
Gratis beleidsanalyse

Wat is chantage op de werkvloer?

Heb jij last van nare situaties waarbij chantage op werk voorkomt? Wij van De Vertrouwensdienst vertellen je alles over je rechten en vervolgstappen!

Werkvloer chantage
Inhoudsopgave

Wat houdt chantage op werk in?

Wanneer we spreken over chantage op de werkvloer is dit een situatie waarin iemand onder druk wordt gezet, bedreigd of gedwongen. Hierbij kun je denken aan manipulatie of het dreigen met negatieve gevolgen. Dit kan betrekking hebben op het onthullen van gevoelige informatie, machtsmisbruik of het opleggen van een vorm van dwang.

Chantage kan zowel openlijk als subtiel plaatsvinden. Vaak heeft dit negatief effect op de werkrelaties en omgeving. Als gevolg kun je te maken krijgen met verhoogde stress en angst bij het slachtoffer. Daarnaast gaat de werkprestatie en motivatie omlaag. Bij chantage op de werkvloer is het verstandig om gelijk hulp in te schakelen. Hier kunnen wij van De Vertrouwensdienst met juridisch advies bij helpen!

Hoe herken je chanteren op de werkvloer?

Chantage op werk is soms lastig te herkennen. Dit kan komen doordat deze situatie zowel openlijk als achter gesloten deuren kan plaatsvinden. Daarnaast kan chanteren zelfs voorkomen via whatsapp, de email of het internet. Om jou een duidelijk beeld te geven hebben wij de belangrijkste punten op een rijtje gezet. Aan deze 4 kenmerken kun je werk chantage herkennen:

  1. Dreigen met ontslag: Een leidinggevende dreigt een werknemer met het verlies van hun baan als ze niet voldoen aan bepaalde (oneerlijke) eisen.
  2. Misbruik van vertrouwelijke informatie: Iemand dreigt gevoelige informatie over een collega openbaar te maken, zoals privéberichten, als ze niet iets doen.
  3. Seksuele chantage: Een situatie waarin iemand seksuele gunsten eist in ruil voor een promotie, betere werkvoorwaarden, of om negatieve consequenties te vermijden. Schakel bij sprake van deze situatie gelijk hulp in!
  4. Financiële druk: Een werknemer wordt gedwongen om geld of diensten te leveren onder dreiging van negatieve gevolgen.

Is chantage op werk strafbaar?

Ja, chantage op de werkvloer kan in veel gevallen strafbaar zijn in Nederland. Wel is dit afhankelijk van de omstandigheden en de uitvoering hiervan. Chanteren valt in juridische termen vaak onder afpersing of bedreiging. Dit zijn volgens het Wetboek van Strafrecht strafbare feiten. Hierdoor kun je juridische stappen ondernemen indien nodig.

Volgens artikel 318 van het Wetboek van Strafrecht is afpersing strafbaar. Hierin staat dat afpersing betekent dat iemand met geweld of bedreiging iets van iemand probeert af te dwingen. Hierbij wordt gedacht aan het afdwingen van geld, goederen of gedragingen.

Wat moet je doen bij chantage op de werkvloer?

Het is van belang dat jij meteen actie onderneemt wanneer er sprake is van chantage op de werkvloer. Hieronder zie jij wat je het beste kunt doen als je slachtoffer wordt van deze vervelende situatie:

  • Bewijs verzamelen: Documenteer de chantage. Bewaar mails die worden verstuurd, appjes en eventuele andere bewijzen.
  • Melden bij HR of vertrouwenspersoon: Veel bedrijven hebben een klachtenprocedure of vertrouwenspersoon. Daarnaast is het altijd mogelijk een externe vertrouwenspersoon in te schakelen.
  • Juridische stappen ondernemen: Doe een aangifte bij de politie als er sprake is van strafbare feiten. Denk hierbij aan afpersing, bedreiging of intimidatie.
  • Raadpleeg een arbeidsrechtadvocaat: Hier kun je terecht voor advies over je rechten en de vervolgstappen die genomen moeten worden.

De Vertrouwensdienst inschakelen bij chantage op werk

Heb jij last van chantage op werk en heb je hulp nodig? Wij van De Vertrouwensdienst helpen je graag bij het nemen van de juiste vervolgstappen. In een gesprek gaan wij om de tafel zitten en kijken naar de huidige situatie. Daarbij gaan wij bepalen wat de beste oplossing is passend bij jou. Voor een vrijblijvend gesprek kun je contact opnemen en een afspraak maken. Wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op om een afspraak te maken. Samen gaan wij chanteren op de werkvloer tegen!

Vragen? Of wil je meer weten?

Wil je meer weten over onze dienstverlening of heb je specifieke vragen wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Stuur ons een bericht en één van onze adviseurs neemt spoedig contact met je op of bel ons direct tijdens kantooruren.

Inhoudsopgave
Artikel delen

Andere interessante artikelen

Vertrouwenspersoon
Wat is het verschil tussen een vertrouwenspersoon en een mediator?
Wat houdt een mediator en vertrouwenspersoon in? Zowel een mediator als een vertrouwenspersoon is een bemiddelaar die helpt om specifieke...
Collega's
Grenzen aangeven op je werk
Waarom is je grenzen aangeven op werk belangrijk? Grenzen aangeven op werk is op allereerste plek het belangrijkste voor jezelf....
Steunzolen blog placeholder
Hoe herken je een toxische werkcultuur? Dè 10 kenmerken!
Wat is een toxische werkcultuur? Een toxische werkcultuur is een werkomgeving waarin negatieve gedragsvormen en slechte communicatie de overhand nemen....

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.