Wat houdt een gedragscode in?
Een gedragscode, gedragsregels of gedragsregeling voor personeel beschrijft het gewenste en ongewenste gedrag voor alle medewerkers van een organisatie en alle andere personen die op één of andere manier betrokken zijn bij het bedrijf, zoals inhuurkrachten, vrijwilligers en stagiaires. Een goede gedragscode is meer dan alleen een schriftelijke overeenkomst en is bekend bij alle medewerkers en wordt doorleefd. Een gedragscode kent geen tegenstrijdige belangen. Alle medewerkers hebben het beste voor met de organisatie, zijn trots op de organisatie en willen dit graag uitdragen. Het gedrag dat hier wel en niet bij hoort kan dus uitstekend worden besproken binnen alle lagen van de organisatie en zal zelden tot discussie leiden. Over het algemeen geldt dat in een gedragscode de normen, waarden en regels van de organisatie staan beschreven, welke vervolgens zijn vertaald naar gedragingen die als wenselijk en onwenselijk worden geacht.
Wat moet er in een gedragscode staan?
Wat er allemaal in een gedragscode organisatie wordt vastgelegd verschilt per bedrijf en is afhankelijk van de werkzaamheden van de organisatie, de branche en wat de organisatie naar buiten wil uitstralen. In een algemene gedragscode is vastgelegd welk gedrag van de medewerkers mag worden verwacht als onderdeel van de organisatie. De medewerkers vertegenwoordigen de organisatie, zijn het gezicht van de organisatie naar buiten toe en handelen uit naam van de organisatie. Bij het imago dat de organisatie wil uitstralen naar haar klanten, potentiële toekomstige klanten en de samenleving hoort een bepaald gedrag van haar medewerkers bij. In een gedragscode is vastgelegd welk gedrag gewenst en welk gedrag ongewenst is in relatie tot wat de organisatie wil uitdragen.
Waarom is een gedragscode zo belangrijk?
Wanneer je weet wat een gedragscode is, is het ook fijn om te weten wat deze zo belangrijk maakt. Wij van De Vertrouwensdienst hebben alle belangrijke redenen voor het bezitten over een gedragscode voor jou op een rijtje gezet:
- Behouden van het goede imago van de organisatie.
- Goed werkgeverschap.
- Beschermen van medewerkers.
- Bestrijden en voorkomen van ongewenst gedrag.
Een gedragscode heeft niet alleen een preventieve werking maar maakt het ook mogelijk om eventueel passende maatregelen te nemen in geval van ongewenst gedrag. Een gedragscode kan het beste worden vastgelegd als integraal onderdeel van de arbeidsovereenkomst. In de arbeidsovereenkomst ben je met de medewerker schriftelijk overeengekomen dat hij een bepaalde prestatie levert en welke beloning hier tegenover staat, daarbij hoort ook dat hij/zij zich gedraagt zoals dit vanuit de organisatie wenselijk wordt geacht.
Door de gedragscode als bijlage onderdeel van de arbeidsovereenkomst te maken, en de medewerker expliciet te laten tekenen voor akkoord, verklaart hij/zij zich te houden aan deze gedragsregels gedurende zijn/haar dienstverband. Mocht er dan onverhoopt toch sprake zijn van ongewenst gedrag dan kan er worden teruggevallen op deze schriftelijke afspraken en kunnen er disciplinaire maatregelen worden genomen tegen de misdragingen, zoals een schriftelijke waarschuwing, schorsing of ontslag.
Gedragscode checklist
Zie jij graag een voorbeeld van wat een gedragscode is? Dan hebben wij hier de nauwkeurige checklist voor het opstellen van een effectieve gedragscode:
Ongewenste omgangsvormen
- Intimidatie.
- Seksuele intimidatie.
- Pesten.
- Discriminatie.
- Agressie en geweld.
- Vernieling, diefstal en verduistering.
Kleding en persoonlijke verzorging
- Kledingvoorschrift.
- Voorschrift persoonlijke verzorging.
Cyberbeveiliging en digitale apparaten
- Gebruik van het internet.
- Mobiele telefoons.
- Zakelijke e-mail.
- Sociale media.
Belangenverstrengeling, relaties, vriendschappen en familiebanden tussen medewerkers
- Vermenging van zakelijke- en privébelangen.
- Romantische en/of seksuele relaties tussen medewerkers.
- Werkgelegenheid en voorkeursbehandelingen voor familieleden.
Overige gedragsregels
- Bezoekers en kinderen op de werkplek.
- Werving of verspreiding.
- Alcohol, roken en drugs.
- Wapenbezit.
De Vertrouwensdienst: Gedragscode voorbeeld
Wil je ook aan de slag met een gedragscode dan helpen wij jou bij De Vertrouwensdienst natuurlijk graag verder. Naast dat we inventariseren welke gedragsregels er voor jouw organisatie wenselijk zijn, kunnen wij je ter inspiratie diverse voorbeelden laten zien van gedragscodes die wij eerder voor andere bedrijven hebben opgesteld.
Wil je een gedragscode op maat voor jouw organisatie? Voor meer informatie over onze tarieven voor een gedragscode op maat, klik dan hier. Wil je meer informatie of een vrijblijvend gesprek, neem dan contact met ons op per telefoon op 085 130 78 43 of per e-mail: info@devertrouwensdienst.nl